terug

INCANTO
gaat over Spaltro’s verwondering over de gekleurde energie die wij onbewust voor waar aan zien. INCANTO gaat over het wonderbaarlijke van de dag, het HIER en NU, de huidige tijd en Spaltro’s waarneming ervan. INCANTO beleef je als een kind op een driewieler omringd door witte stippen.


piazza dei miracoli

De betovering van midsummernight door Baukje Spaltro:

INCANTO GROENE KONIJNEN LOGICA op een DRIEWIELER

Als kunstenaar ben ik gefascineerd door mijn omgeving en diens energie. Wat is werkelijkheid? Hoe filter ik wat ik zie tot mijn werkelijkheid? Is wat ik zie echt zodanig gekleurd of neutraal? Ik fotografeer, dus neem ik waar. Maar weet ik ook wat waar is?
Dat weet ik niet, door foto’s probeer ik mijn eigen werkelijkheid waar te nemen en te ondervinden wat voor mij waar is.
Ik begin steeds meer te zien dat alles bepaald wordt door energie, hier verwonder ik mij over. Ik vraag me af wat voor energie een persoon heeft, of bijvoorbeeld een situatie? En is energie niet een synoniem voor kleur?


Vervolgens wil ik die energie op het doek uitbeelden. Hiervoor gebruik ik mijn ‘groene konijnen logica’; Als basis gebruik ik zelf genomen foto’s. Pas op de foto zie ik wat er daadwerkelijk gebeurt, en wat voor energie die situatie had. Het her en der klakkeloos foto’s maken met mijn mobiel verwonderd me als een kind op een driewieler. Ik fotografeer snel maar verwerk deze beelden traag, door in lagen langzaam te schilderen.

Ik begin vanuit een duidelijk punt maar stort me vervolgens geheel in het onbekende. Ik handel geheel tegen mijn eigen logica in, omdat ik een voor mijzelf nieuw beeld wil creëren.
Elk doek bestaat uit meerdere lagen, elke laag is weer een reactie op de voorafgaande laag. Ik denk niet meer na, ik schilder enkel. Dit zodat vanuit het onbewuste die verborgen energie vrij komt. Deze werkwijze is voor mij net zo logisch als konijnen groen zijn.

Door deze werkwijze ontdek ik een nieuwe werkelijkheid, en zie ik hoe ik de dingen van binnen werkelijk zie. Zo raak ik eigenlijk alleen nog maar meer verwonderd over deze onbewuste enerigie, of kleuren. Vandaar dat ik mijn huidige serie INCANTO, betovering, noem.
De stippen die ik in mijn schilderijen verwerkt heb geven de energie en speelsheid van mijn verwondering weer. Ik gebruik vaak fluor vlekken, deze benadrukken de energie en de vitaliteit van hetgeen dat ik afbeeld. Ook zijn er veel witte stippen te vinden in mijn werk, dit omdat wit is waar alle kleuren in zitten. De grote witte stippen staan voor gaten, ze zijn grote happen uit het beeld, ze bedekken het beeld. De toeschouwer zal door middel van zijn/haar eigen energie de witte bollen moeten invullen en zo het beeld moeten afmaken. INCANTO gaat over mijn verwondering en vaak ook stomme verbazing van het heden, het wonderbaarlijke van vandaag de dag, de huidige tijd en ruimte en mijn waarneming ervan. Kortweg over het HIER en NU. Met heel veel witte stippen.

overzicht werken en prijzen: